måndag 12 oktober 2015

Vårdfokus - Vårdförbundets tidning


Sjuksköterskeyrket har jag kommit på är en ytterst svårdefinierad yrkesroll. Mycket därför att det har en lågstatusstämpel för att man hjälper människor och därmed tjänar lite pengar (jämför med andra yrkesgrupper), samtidigt som det har en finstatusstämpel för att man hjälper människor. Det är en akademisk utbildning på tre år, men lönen är kraftigt eftersatt om man jämför med yrken med lika lång utbildning och faktiska arbetsuppgifter.

Sjuksköterskans roll kan man säga ska vara spindeln i nätet i en patients vårdkedja. Man ska ha koll på allting, både inneha den medicinska expertisen samtidigt som man ska förmedla empati. Man kan jämföra läkaryrket och sjuksköterskeyrket med två förhörsledare på polisen; den ena är ond och dömer patienten, säger åt den vad den har gjort fel och vad den ska göra, medan sjuksköterskan är den goda som ska pusha patienten att göra det som läkaren säger med ett mycket empatiskt beteende. Man får ofta höra från patienter att det är undersköterskor och sjuksköterskor som står för empatin i vården, läkarna visar det inte lika mycket.

För att vara ett bristyrke med såväl lönemössiga som arbetsvillkorliga problem, uppvisar branschtidningen snarare en förskönande bild av yrket. Ta bara rubriken på nr 10 2015: Tungt i hemvården men Lina lyfter lätt. Inte bara att kommateringen saknas, de förskönar en för många olidlig tillvaro. Att man sedan ställer frågan på sida 3: Vilken är din drömkarriär? till fyra sköterskor, visar på en allt för lätt bild av yrket. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiros ledare belyser alltid de problem som finns inom vården. Dock är det det enda ordentligt negativa man egentligen hittar i hela tidningen. Visst finns det fler negativa artiklar och positiva också, men tidningen borde mer belysa grundproblemen på arbetsmarknaden och marknadsföra tjänster i Norge och uppmuntra våra sköterskor att flytta dit samt strejka och hålla ihop för att kunna driva upp lönerna mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar