fredag 29 december 2017

Matmyten - Vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss av Tim Spector

Spector är professor i genetisk epidemiologi och har skrivit en av de bättre böckerna som jag har läst angående näringslära. Den förklarar mycket precist hur våra kroppar reagerar på olika sorters mat och vad forskningen har kommit fram till. Spector tar inte ställning utan redogör för fakta och låter läsaren själv bilda sig en uppfattning. Detta är ingen bok som redovisar olika recept, utan det är forskning och mikrobers beteenden som förklaras, dock på ett mycket lättsamt sätt.

Exempelvis redovisas en forskning som visade att det är skillnad på fett och fett. Det beskrivs en studie gjord på apor där hälften fick föda med 17% fett i form av transfett och andra hälften fick föda med 17% vegetabiliskt fett. Resultat visade att aporna som hade fått i sig transfetter gick upp tre gånger så mycket mer i vikt samt fick höga insulinnivåer jämfört med aporna som hade ätit vegetabiliskt fett, en ganska enkel studie som visade på att det är skillnad på fett och fett. Hur tar vi människor och våra politiker till sig av det här?

Det framkommer också att de viktigaste riskfaktorerna till hjärtsjukdom är rökning och att inte äta grönsaker, att ApoB-protein är en markör som visar hur mycket LDL-kolesterol man har i blodet (det farliga kolesterolet), att Japan har minst fall av hjärt-och kärlsjuka patienter i världen, att myggor ogillar fotsvett och detta beror på att lukten beror på svampar, att soja innehåller isoflavoner och omvandlas till hormonstörande ämnen som genistein och kan förändra generna, att en frisk tarm består av ca 4% svamp, att sötningsmedel får blodsockret att gå upp med mera.

Det har kommit siffror om att mer än hälften av Sveriges befolkning nu är överviktig. Detta är skrämmande då de människorna kommer att kräva mer vård och kosta mer för samhället. Jag som sjuksköterska påträffar många patienter som är överviktiga och har diabetes. Jag hade bland annat en patient som frågade mig varför lite övervikt skulle vara farligt. Samtidigt har jag stött på patienter med fetma som önskar få utskrivet betablockerare för att få ned sitt blodtryck istället för att börja motionera och äta nyttigare.

Den här utvecklingen bara fortsätter och inget parti driver frågan om folkhälsan, antagligen för att det driver bort väljare, att låta människor ta eget ansvar för sina hälsa kan man ju inte tillåta i Sverige. Jag undrar dock hur långt det verkligen ska gå? Ska människor ta eget ansvar eller bli omhändertagna av samhället?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar