lördag 19 december 2015

Sjukdomen av Birgitta Trotzig

"Så gick livet framåt: så stod det stilla." s. 90

Detta var den första Trotzig-boken jag läste. Boken utspelar sig i Skåne under 1930-talet. Den handlar om en man som heter Elje Jesaja Ström.  Elje är son till en lantarbetare i Skurup, Albert Ström, och bor med sin far i en länga där. Vad som är speciellt med Elje är att han har en psykisk funktionsnedsättning eller mental retardation av någon sort. Ibland låter det som han är schizofren eller har autism för han befinner sig i sin egen värld eller kan man säga, bortanför den riktiga världen.

Eljes far Albert våldtog en polsk gästarbetare som blev med barn med Elje. Albert gifte sig med polskan när hon blev gravid, men efter att Elje fötts gav hon sig av. Elje i vuxen ålder söker efter en kvinna då han känner av sexuell lust. Eftersom han är psykiskt sjuk undviker kvinnorna honom. Elje söker även efter sin mor och åker i en hast till Polen med en lastbåt som han lyckas komma på. Sedan vandrar han runt i en stad i Polen och letar efter sin mamma, men det enda han lyckas stöta på är en prostituerad. Polska polisen lyckas hitta honom och han skickas tillbaka till Sverige med lastbåten han kom med och när han kommer tillbaka till Sverige hamnar han på S:t Lars i Lund.

"En omyndigförklarad är en ingen". s. 7 "Att vilja ett - att vara ett annat." s.23

Det är ganska strängt att läsa boken med tanke på ämnet, fattigdom, omyndighet, våld och psykisk sjukdom. Det är dock ibland att man som läsare ifrågasätter om Elje verkligen är sjuk eller om hans personlighet och beteendet kommer av en uppväxt av frånvaro av känslor. Man vet att barn som har blivit uppväxta på barnhem och inte blivit kramade osv har blivit apatiska. Detta tror jag kan vara fallet med Elje. Trotzig beskriver Elje som att vara likgiltig och det hör ihop med depression snarare än någon annan psykisk sjukdom. Namnet Elje Ström påminner om elström som i elstimulering vid ECT-behandling.


Fadern Albert är en speciellt person som hängett sig till Jehovas vittnen och läser domare Rutherfords skrifter för Elje. Han kommer själv från fattigdom och fick lämna sitt hem när hans egen mor dog för att leta arbete på annan ort. Albert fick en anställning som lantarbetare att rensa betor och bland arbetarna fanns det polska arbetare. En av de polska kvinnorna våldtog han. Det står inte mycket om fadern, men han  framställs som en ond person som håller en ständig uppsikt över Elje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar