söndag 27 december 2015

Vad ska man ha i lön som nyutbildad sjuksköterska?

Jag skrev till "Vårdförbundet direkt" och frågade detta:

1. Vad ska man som nyutbildad sjuksköterska begära i ingångslön i Sverige?  och
2. Var i landet rekommenderar ni att man söker jobb om man vill ha en bra ingångslön samt utveckling?

Jag erhöll detta som svar:

Hej Emelie, tack för din fråga!

Vårdförbundets kollektivavtal är sifferlösa, vilket innebär att det inte finns någon minimilön eller fastställd löneökning. Detta har gjort att våra medlemmar har en individuell löneökning som är högre än den generella löneökningen. Diskussioner om lön och värdering av vår yrkeskompetens förs ständigt med arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer.

Lönen ska motsvara din kunskap, kompetens och erfarenhet. Det är därför viktigt att trycka på den tidigare kunskap du har under en löneförhandling. Du kan trycka på t.ex. tidigare erfarenhet från vården men även andra erfarenheter och kunskaper som kan vara till nytta som sjuksköterska. Visa arbetsgivaren vad just du skulle tillföra till arbetsplatsen och vad det ska generera i lön.
Ett annat tips inför löneförhandlingen är att ha ett förhandlingsutrymme i ditt löneanspråk, dvs. att du begär mer än vad du som minst kan tänka dig att acceptera.

Gällnade din fråga om var i landet det är störst brist på sjuksköterskor så har vi ingen statistik för detta. Det råder dock generell brist i hela landet på sjuksköterskor, men om du vill veta mer exakt statistik skulle jag råda dig att vända dig till Arbetsförmedlingen.


Med andra ord - Vårdförbundets svar gav ingenting! Varför finns Ni ens? Ni fyller ju ingen funktion! Varför går ni arbetsgivarnas ärenden? Om alla sjuksköterskor i Sverige sade upp sig skulle facket och regeringen bli tvingade att vidta åtgärder. Det skulle lösa våra problem!

Utvecklingen i Sverige går för långsamt vad gäller sjuksköterskors löner och förbättrande av arbetssituationen. Jag vet vad min lösning på problemet heter - Norge. Det sades nyligen i media att färre sjuksköterskor från Sverige åker till Norge p.g.a. att norska kronan gått ned. Detta stämmer inte! Vi SSK- studenter och utbildade SSK tjänar fortfarande mycket bättre i Norge än vad vi gör i Sverige.

Jag planerar att söka sommarjobb som USK:a i Norge till sommaren 2016 eftersom jag är SSK-student. Jag vill se om det verkligen är så bra som alla säger. Om jag kan få tag i en bra lön samt får boende och mat betalda kanske jag blir tillräckligt motiverad att fortsätta jobba i Norge som färdig SSK. Vi får se...

Lönen då: Jag har min egen lönetrappa för sjuksköterskor som jag själv har kommit på och som jag tycker bör råda i Sverige. Vad jag grundar den på är 1. Vår utbildning 2. Ansvar 3. Arbetssituation 4. Att vi jobbar treskift och samtidigt utsätter oss för multiresistenta bakterier som våra patienter drar på sig!

Detta bör gälla för alla i hela Sverige vill jag påpeka - samma för alla - samma utveckling för alla. Från SSK:n i Arvidsjaur till SSK:n i Trelleborg!

Jag anser att nyutbildade sjuksköterskor i Sverige bör få 30 000 kronor per månad med en lönetrappa på 3 % varje år/halvår. Detta för att vi arbetar med ett stort ansvar, obekväma arbetstider och treskift. Samt att vi får ta över arbetsuppgifter som egentligen tillhör läkarna. En normal höjning är anser jag 1000-1500 kronor varje halvår. Vad man vet om lönehöjningar är att löner tenderar att höjas kraftigt de första åren när man är ung, men att ju äldre man blir desto mer avstannar lönerna. Dock vill jag påpeka att sjuksköterskor bör ha en lön över 40 000 eller till och med 50 000 kronor i lön när det är dags för pensionsavgång och mer för de som är specialister och har jobbat länge. Så länge som det finns kossiga kvinnor och dels manliga SSK kommer vi alltid att ha låga löner!

Problemet med den svenska SSK-lönen är att den dels är låg och inte följer en normal lönekurva. Att få under 27 500 kronor i ingångslön borde inte en enda svensk sjuksköterska tillåta! Tyvärr är många sjuksköterskor mesiga och skaffar barn tidigt och liksom binder upp sig vid att vara beroende av en månadslön. Kvinnor är dels dåliga på att löneförhandla. Har man dålig lön ska man säga upp sig! Den äldre generationens sjuksköterskor har inte fört den här kampen för bättre löner för att de har varit för mesiga. Detta beror också på att kvinnor är dåliga på att ställa upp för varandra. De tänker inte kollektivt utan mer individualistiskt. Om vi kunde bli mer som Byggnads skulle våra löneproblem försvinna.

Samtidigt - Hurra för att! :

På Huddinge sjukhus blir 6 timmar lika med heltid om man jobbar på akuten! Detta är något som resten av sjukvården borde ta lärdom av och införa på alla arbetsplatser. Det skulle innebära en möjlighet till fyrskiftsschema och ha en god inverkan på personalens hälsa.

Om en arbetsgivare vill anställa en sjuksköterskestudent måste hen ansöka om detta till Socialstyrelsen och få ansökningen prövad. Tidigare har det varit så att ansvaret helt legat hos arbetsgivaren. Med andra ord, hen hade kunnat anställa vem som helst till sjuksköterska. Det finns inga regler om vem det går att söka undantag för, man behöver inte ha läst fem terminer. Gör man något fel utan att ha legitimation kan man dock få problem att bli sjuksköterska senare. Detta är en säkerhet för oss SSK-studenter som vi borde välkomna. Dock förväntade jag mig att det skulle vara olagligt att jobba som syrra utan legitimation. Att få sin sak prövad hos Socialstyrelsen är ju inte hållbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar