fredag 10 juni 2016

Ulysses: Del 2: Kapitel 10

Ulysses: Del 2: Kapitel 10 (Wandering Rocks)

1. I detta kapitel består styckena av små episoder avskilda av små vinjetter. De kan framstå som noveller, men är lite för korta för det. Kapitlet inleds med att superioren John Conmee S J går ut och får en sväng. Han träffar lite personer han pratar med...

2. Sedan kommer Corny Kelleher ( begravningsetreprenör???) tuggar på ett halmstrå och pratar med en konstapel han träffar på.

3. Enbent sjöman tigger pengar. Vet dock ej var...på en pub?

4. Katey och Boody Dedalus kommer hem och ska äta ärtsoppa. Skenheliga....

5. Blazes Boylan är i en butik och handlar.

6. Almidano Artifoni ja...

7. Miss Dunn gömmer undan en bok, sekreterare.

8. Ned Lamert ... Ja...

9. Tom Rochford...

10. Mr Bloom är i bokaffären och införskaffar Syndens sötma...

11. Lakejen vid Dillons...

12. Mr Kernan...

13. Stephen Dedalus...

14. Fader Cowley och Simon Dedalus börjar prata...

15. Martin Cunningham...

16. Buck Mulligam...

17. Almidano Artifoni igen...

18. Patrick Aloysius Dignam...

19. William Humble...

Detta kapitlet behöver man ha läst Odyssén (tror jag) för att förstå. Dock läste jag första kapitlet i Odyssén och det var inte glasklart. Behöver köpa en antologi om Ulysses, nu var man får tag i den. Vem är den stora litteraturprofessor som har tagit sig an detta mastodontverk?

I vilket fall som helst uppskattar jag inte att läsa detta för jag begriper mig inte på det. Om Ulysses ska ses som en avbild av Odyssén kan man inte uppskatta den förrän det första verket har blivit avklarat. Jag förstår inte vad dessa personer som figurerar i kapitel 10 har för betydelse. Det är ointressant. Leonard Bloom är den enda personen som jag tycker läsaren har fått någon form av förankring till. Just kanske för att han får porträttera Odysseus själv.

I tionde sången berättar Odysseus om sin vistelse på Eolus och om vindarnas konung. Han får en säck av honom med en massa vindar och Odysseus besättningsmän är så nyfikna att de öppnar säcken varmed de skeppet  far iväg från den skönjande ön Itaka. Han far iväg tillbaka till Eolusön och kommer till lestrygonerna som förstör många av hans skepp. På det enda kvarvarande kommer han till ön Ajaje där han möter nymfen Kirke som med en vindryck förvandlar hans män till svin. Odysseus undgår detta och tvingar henne omvandla tillbaka sina män genom sitt trollspö och det sker. Odysseus förälskar sig i Kirke och stannar året ut på ön tills han tröttnar. Innan han ger sig iväg hem ber hon honom få sitt öde utsett i Hades.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar