onsdag 27 juli 2016

Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Haag skildrar uppbrottet mellan Petra (henne själv) och maken Anders (Erik) som varit henne otrogen. För en tid sedan läste jag Århundradets kärlekskrig och nu är jag lite inne på samma tema - kvinnor som väljer att göra upp med sina makar. Vad som skiljer romanerna åt är motivet otrohet som Haag väljer att skildra och tiden för återhämtning efter uppbrottet.

Om detta har hänt på riktigt förstår jag att man väljer att ta Martina Haags parti för det är så fruktansvärt och utelämnande det som hon skildrar. Petra och Anders åker ut med barnen till sommarstället för att bo över. Väl där hittar Petra en ljusstake i sovrummet som inte hör hemma där. I och med ljusstaken föds tanken om att maken kanske är otrogen då han varit borta mycket från familjen. Petra konfronterar sin make Anders som förnekar otroheten. De går i parterapi och efter det väljer Anders att flytta och reda ut saker med sig själv. Petra blir kvar med barnen när Anders flyr fältet och hon hoppas på att Anders ska komma tillbaka, men när hon tar sig in på Anders mailkonto och läser mail från älskarinnan förstår Petra att det är finito.

Personligen tror jag att otrohet är en personlighetsläggning, somliga är det och andra är det inte. De som inte tror på otrohet gör slut då förhållandet är dåligt och bryr sig inte om att hitta någon ny innan man lämnar den gamla partnern. Som läsare förstår man att det är Eriks och Martinas relation som skildras. Erik Haag lämnade Martina för att bli tillsammans med Lotta Lundgren. Enligt boken skulle Anders (Erik) varit otrogen över ett år typ. Om Erik Haag verkligen gjorde så här mot sin familj kan jag inte direkt glädjas åt Lundgrens och Erik Haags program på tv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar