onsdag 5 september 2018

Borta med vinden av Margaret Mitchell


Då har jag läst romanen Borta med vinden från 1936. Jag tycker mycket om filmen och ville givetvis veta om boken var precis lika bra och ja det var den. 

Inledningen till romanen var dock något tråkig med långa beskrivningar om familjerna i södern och om familjen O'Hara. När kriget väl bryter ut, det är då det börjar hända saker och som läsare blev jag helt uppslukad. Romanen innehåller allt från krig, fred, romantik, hat, kärlek, rivalitet, svartsjuka med mera. Mycket av handlingen i boken blev reducerad i filmen. Exempelvis får huvudpersonen Scarlett O'Hara ett barn med respektive man som hon är gift med. Det togs bort i filmen. En annan viktig detalj är samröret med Klu Klux Klan som hennes andra make Frank var delaktig i samt fler av männen i hennes gemenskap. Det står ganska så utförligt om KKK och det är  synd att det inte togs med i filmen. Typiskt Hollywood att alltid försköna verkligheten.

Scarlett O'Hara är min absoluta favorit bland kvinnliga romanfigurer. Hon är stark, rationell och målinriktad. Samtidigt är hon passionerad. Hon är förälskad genom hela romanen i major Ashley Wilkes, en tafatt person som lever kvar i en drömbild om hur det var före kriget. Scarlett har en idealiserad bild av Ashley som inte stämmer överens med verkligheten och hon är olyckligt kär i honom genom hela romanen. Hon kommer aldrig att få honom då han är gift och älskar den godhjärtade Melanie som är lugn, sympatisk och tålmodig - Scarletts totala motsats. Scarlett har en beundrade kapten Rhett K. Butler. Han känner Scarlett bäst av alla och vet vad hon går för. Han är olyckligt förälskad i henne och vet om att hon är kär i Ashley Wilkes.

Scarlett och Rhett gifter sig, men äktenskapet blir inte lyckligt, mycket på grund av att deras gemensamma dotter dör i en ridolycka. När Rhett på slutet lämnar Scarlett förstår Scarlett att hon älskar honom och romanen slutar med att hon bestämmer sig för att flytta hem till sitt barndomshem, plantagen Tara, och försöka vinna Rhett tillbaka. Slutet är med andra ord ganska så hoppfull. Jag blir frustrerad på Scarlett som inte begriper hur bra hon har det med Rhett. Jag själv blev nästan kär i Rhett när jag läste boken. Han gör precis allt för Scarlett, men hon tar honom för givet.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar