torsdag 30 augusti 2018

Kung Oidipus av Sofokles

Senast jag läste dramat var när jag läste litteraturvetenskap 2008. Då gick vi igenom dramat ganska så snabbt och den korta analysen gick ut på att det inte nödvändigtvis var Oidipus som var son till kung Laios. Det förekommer ganska många förvecklingar och även lögner i dramat att man inte riktigt vet hur det förhåller sig. Gör man en närläsning av dramat märker man som läsare dock att Oidipus hänger upp sig mycket på vissa detaljer.

Dramat utspelar sig i området Tebe i Grekland. Det råder missväxt i den delen av landet och kung Oidipus' svåger Kreon har "talat" med guden Foibos. Guden vill att synden ska tvättas bort från staden. Först då blir staden renad och missväxten och pesthärden försvinner. Man kommer av någon anledning fram till att det är Laios mördare som man måste hitta. Oidipus talar med kören som svarar honom. Kören fungerar lite som hans samvete, en inre röst som han resonerar med. En siare som bjuds in till kungen meddelar att det är Oidipus själv som en gång dödade kung Laios och därefter äktade sin riktiga mamma. Varför har inte siaren talat tidigare frågar jag mig. Det känns bara som om svågern Kreon vill hitta en syndabock.

Kung Laios kastade en gång i tiden iväg det barn, han fick med makan Iokaste, på ett berg för att han fått veta att hans eget barn med Iokaste en dag skulle dräpa honom. Detta berättar Iokaste för Oidipus och menar på att Oidipus omöjligt kan vara Laios son. Då börjar Oidipus plötsligt fråga Iokaste hur exakt Laios blev mördad. När hon berättat klart utropar han: "Allting är klart!" s. 36. Det är oklart här om det antingen är klart att det är han som är mördaren eller att det inte är hans som är mördaren. Oidipus ska tydligen ha haft ihjäl ett helt följde som ska ha "drivit honom med våld" när de påträffat honom. (Om detta följde var kung Laios eller inte framgår ej tydligt.) Det som är sant är att det har gått flera år sedan mordet begick och det förekommer olika versioner av det. Någon tjänare påstår att det var flera rövare som hade ihjäl Laios och hans följe.

En annan tjänare påstår att det var Iokaste som själv gav bort barnet till en tjänare. När hon konfronteras med detta tar hon självmord genom hängning. Oidipus sticker i slutet av dramat ut sina ögon då han tror att han är mördaren. Jag tänker på Iokaste. Hon hänger sig direkt när herden berättar att hon gav sitt barn till honom att föra bort och dräpa det. Tidigare i dramat uppger hon att Laios kastade iväg ett barn på ett berg. Födde hon mer än ett barn? Det framgår inte.

Oidipus sticker ut sina ögon i slutet av dramat och det har man tolkat som att han straffar sig själv för att inte själv har sett sanningen.  Dock gjorde han ju allting ovetandes så hur mycket skuld han egentligen har kan ju ifrågasättas.

1 kommentar: