söndag 2 augusti 2015

Bror och Syster av George Eliot

Den här romanen var mycket svår att komma igenom. Den är över 700 sidor lång och behandlar relationen mellan ett syskonpar, brodern Tom och systern Maggie samt deras familj och vänner runt dem.

Jag hade svårt att förstå vad som var syftet med boken. Början är helt inriktad på att deras far, Mr Tulliver, ska få in sonen Tom på en bra skola och att Tom därmed ska få en bra utbildning. Dock är Tom inte intresserad av att studera och föredrar att arbeta med kroppen framför att läsa. Hans syster Maggie däremot är mycket intelligent och läser böcker och förstår mycket mer än hennes bror Tom gör, men hon är kvinna och får inte studera utan ska lära sig sköta ett hem tills hon blir bortgift.

Romanen tar upp könsskillnader mellan män och kvinnor och det förekommer en del kärleksintriger. Maggie fäster sig vid Toms kamrat Philip, vilket Tom ogillar. Hon inleder även en relation med sin bästa väns fästman... Det finns incestuösa spänningar mellan Tom och Maggie. Det är främst Maggie som upplever djupare känslor för sin bror. Dock skildras detta inte i så många scener i boken, men det har en tillräcklig stor betydelse då slutscenen består av att Tom och Maggie i en översvämning förenas, för att sedan gå under tillsammans.

Det förekommer mycket vackra naturskildringar i romanen, men jag hade gärna sett att språket var lite mer laddat vad gäller passionsdramat. Om man ska läsa den här boken får man räkna med att det tar mycket lång tid för vissa delar av den är så vansinnigt sega att ta sig igenom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar