onsdag 26 augusti 2015

En natt i juli av Jan Fridegård

Åh, underbara Jan Fridegård. Det finns ingen som Du!

Min favorit bland svenska arbetarförfattare är Jan Fridegård. Hans böcker behandlar klassamhället och statares förhållanden under 1920- och 30-talet. Han har även skrivit några böcker om forntiden, exempelvis Trägudars land är den första i trilogin som också är helt fantastisk.

En natt i juli var Fridegårds första roman från år 1933 och handlingen kretsar kring en strejk som bryter ut på landsbygden. Huvudpersonen som skildras är en ung man vid namn Johan som läsaren får följa sedan barnsben. Ofta i Fridegårds böcker står den manlige protagonisten, ofta statarfödd och utelämnad åt ett liv precis som sina föräldrars, att tjäna överklassen.

Det som även alltid finns med i Fridegårds böcker är den starka kärleken mellan mannen och kvinnan. Ofta den fattige mannen som blir kär i den lika fattiga kvinnan och att deras liv tillsammans är utsiktslöst på grund av dålig ekonomi. Dock finns alltid passionen nära som tyvärr ställer till det både för mannen och kvinnan. Kvinnan blir gravid och blir antingen tvungen att leva ett liv i skam, ta livet av sig eller göra abort som på den tiden även kunde leda till döden liksom är fallet i en annan roman av Fridegård vid namn Offer. Den fattige mannen får leva med skuldkänslorna av att ha misslyckats ta hand om kvinnan och att ha försatt henne i en hopplös situation.

En natt i juli är en uppriktig roman på alla plan och relationen mellan Johan och Ester är mycket vackert beskriven. I boken skildras sex, kärlek, våldtäkt samt onani. Johan växer upp och i tonåren börjar han hitta sin sexualitet. Det finns en ganska lidelsefull skildring hur Johan onanerar i skogen uppe på mossen.

Citat:

"En dag tog han sig mekaniskt för att bygga en kvinna. Med kinderna brännande av en dunkel skamkänsla lade han en rund mosstuva till huvud, en mindre tuva till hals. Han blev allt ivrigare och rev upp mossan omkring sig på berget. Om en stund hade han hela figuren färdig. Han hade gjort benen raka, något åtskilda, med fötterna utåtvända.
   Men ännu var han inte nöjd. Han såg sig skyggt omkring och lade sedan två runda mosskullar till bröst. Han såg sig omkring ännu en gång innan han smekte dem med heta händer. " S. 38-39

"Han satte sig ned och fullbordade med darrande händer det som ännu fattades på mosskvinnan. Det blev en sned, mörk öppning i den gröna mossan.
   Han satt upphetsad bredvid sitt verk men hajade plötsligt till för en obehaglig förnimmelse. Himlen över honom. Den var så obarmhärtigt öppen och ljus, allt vad man gjorde kunde ses uppifrån. Kvinnan vände allting däråt." s. 39

Fridegård föddes i Enköpings-Näs socken i Uppland och det ska finnas ett museum i Håbo kommun - dit måste jag åka!
  
  

2 kommentarer: