söndag 23 augusti 2015

Elegans - En fashionabel guide till stil och grace av Geneviève Antoine Dariaux

Elegans är ett ord vars betydelse jag tycker mycket om, att inneha en smakfullhet som går över dagens trender och flugor och mer tillämpa en klassisk stil som går att tillämpa under flera årtionden. Dock får man ha i åtanke att det är modet som skapades under 1900-talet som framhävs i boken och det är ju mycket den stilen som vi har även idag. Just för att på 1900-talet fick kvinnorna börja klä sig mer praktiskt och slippa de långa klänningarna som undanhöll deras kroppar. Eftersom det tillkom ett helt nytt sätt för kvinnor att klä sig under 1900-talet, byxor, kort kjol m.a.o. synliga ben, linnen, bikini med mera, behöver man därmed hitta nya riktlinjer för vad som är acceptabelt  att ta på sig och vilka plagg som går att kombinera.

Vad som är tillräckligt parant klädsel ger Dariaux svar på i Elegans från år 2003. Det är intressant läsning som beskriver en klassisk klädstil för kvinnor. Dock vet jag inte hur mycket av detta författaren själv har kommit på vad gäller vad som är acceptabel klädsel. Det är uppenbart att det är den franska bourgeoisien som dikterat hur god smak ser ut och att författaren sedan har tagit efter detta även fast hon tror att det är hennes egna idéer som framställs.

Vad gäller innehållet är det som sagt lite rolig läsning och om man själv inte är insatt i klassisk klädstil kan man få ett och annat tips. Annars kan man väl säga att författaren förespråkar vissa saker som är ganska så givna:

Detta borde alla kvinnor ha:

1. Ett pärlhalsband. Fungerar till allt!
2. Skor, väska och handskar ska vara i samma färg.
3. En kappa.
4. Ett par bruna promenadskor.
5. Svart kjol.
6. Jumper i "passande" färg, ex. beige.
7. Svart handväska av skinn.

Lite andra småsaker av mer komisk karaktär är att författaren avskyr dragkedjor och föredrar knappar. Kvinnor är antingen I:n eller O:n eller nåt däremellan. Vita skor har man ej i staden utan enbart  på landet sommartid. Att ha vita väskor fungerar heller inte om inte det är en aftonväska i sidentaft vill säga. Vid bärande av kläder i pastellfärger bör beigea skor kombineras. På begravning - klä dig så du inte blir sedd annars är du oanständig och ej smycken!

Lite kul är att Dariaux menar att kvinnorna har blivit slavar under mjukisplaggen. Detta kan jag hålla med om. Att man inte bär dräkt idag och hatt är lite tråkigt tycker jag med tanke på hur elegant det ändå är, men samtidigt hur cyklar man i dräkt? Elegans får tre av fem hattar för att den var rolig att läsa och gav bra klädtips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar