måndag 17 augusti 2015

Fröken Julie av August Strindberg

Vem tar egentligen livet av fröken Julie?

Fröken Julie är en helt fantastisk pjäs och som svensk hör det till att man har läst den. Denna historia har troligtvis förbryllat de flesta som har läst den och frågan som jag tror att vi alla ställer oss är: Varför tar fröken Julie livet av sig?

Pjäsen tilldrar sig under midsommarnatten då unga adelsfröken Julie blir förförd av betjänten Jean. Under första delen av pjäsen är det Julie som har övertaget och leker med Jean. Slutet på första akten avslutas med att Jean och Julie får ihop det. I akt två har Jean fått övertaget om Julie på grund av att han har "lägrat" henne så att säga. Nu är Julie förförd av Jean och det är han som leker med henne. Av rädsla för att andra ska få reda på att de har varit tillsammans och med vilken skam det skulle medföra för Julies far, tar Julie livet av sig, på uppmaning av Jean. Men varför? Här kommer en rad alternativ:

1. Jean dödar Julie: Det är han som säger åt henne att ta sitt liv, han ger henne rakbladet och oroar Julie för vad omvärlden skulle säga om de fick reda på deras natt tillsammans - vilket egentligen inte kan bevisas.

2. Julie tar själv livet av sig: Ja, det gör hon ju bokstavligt talat, men hon bär själv ansvaret för sitt eget handlande. Hade hon bildat sig lite mer eller varit mer världsvan hade hon fnyst åt det hela. Hade Julie blivit med barn hade hon rest utomlands ett tag eller så hade hon bara hållit reda på sina säkra perioder som alla kvinnor gör.

3. Samhället tar livet av Julie: Hade Julie varit av samma börd som Jean eller tvärtom hade inte deras vardera samhällsklass tvingat dem från att vara tillsammans, men på grund av att Julie är finare än Jean kan de inte vara tillsammans. Därmed är det ju klassamhället som ligger till skuld. Fågeln i bur är en tydlig symbol i pjäsen. Denna kan även syfta på kvinnans låga position i samhället.

4. Greven tar livet av Julie: Var håller han hus? Varför håller inte greven koll på sin dotter under midsommarnatten? Varför har han inte lärt henne något om livet? Har hon inte fått någon guvernant som berättat för henne om saker och ting? Har hon inga väninnor ur sin egen klass hon kan vara med och utbyta information? Blir barnen värstingar är det föräldrarnas fel.

5. Modern tar livet av Julie: Hon är i och för sig död, men enligt Julie blev hon fostrad som pojke för att modern ville ha det så. Detta måste ha lett till att Julie känner en osäkerhet inför sin identitet. Är hon mer man än kvinna?

6. Kvinnan tar livet av Julie: Egentligen borde det väl höra till samhället och den kvinnobild som fanns under 1800-talet. Kristin tycker jag spelar en roll här. Hon är den förståndiga kvinnan som vet sin plats och som uppför sig. Hon hade kunnat hjälpa Julie som mer beter sig som ett barn. Kvinnor borde hålla ihop, men vi gör det inte för vi är konkurrenter om männen.

7. Okunskapen tar livet av Julie: Om Julie hade varit bildad hade detta inte hänt. Det som inte omnämns i pjäsen är att Julie hade kunnat bli gravid med Jean. Detta är dock inget skäl som Jean lägger fram när han manar Julie att ta livet av sig. I början av pjäsen refereras det till att Julie är "sådan nu igen". Vad detta syftar på är oklart. Om det är hennes menstruation hade hon antagligen inte blivit med barn så ingen skada skedd. Om det snarare syftar på hennes ägglossning, då kvinnor blir mer lystna, hade Julie kanske blivit med barn. Detta är oklart.

8. Könet tar livet av Julie: Pjäsen är en av Strindbergs tidiga dramer och då skrev han naturalistiskt. Mannen är av naturen fysiskt starkare än kvinnan och det är det manliga könet som dödar det svaga runt omkring dem, rovdjuret som dödar lammet. Detta blir extra tydligt eftersom Jean är tjänare och Julie är den adliga med pengar, dock utan inflytande.

9. Generna tar livet av Julie: Eftersom Julies mamma troligtvis var tokig eftersom hon brände ned slottet samt rände omkring och hade affärer med personer under henne, bär Julie på samma tokiga gener som sin mamma och kommer sluta som sin mamma också.

10. August tar livet av fröken Julie: Om Strindberg var kvinnohatare eller inte kan de lärde tvista om. Som nykritiker får man ju ej blanda in författarens liv i tolkningarna av vederbörandes verk - det är högst förbjudet. Att Strindberg var gift med Siri von Essen som var adelsdam och att Strindberg var intresserad av Freud har väl en stor betydelse också, men jag är inte tillräckligt insatt i psykoanalysen för att ställa pjäsen mot en sådan teori, men att föräldrarna har haft en stor betydelse för Julie går ju att konstatera.

7 kommentarer:

  1. Såg Fröken Julie i en mycket udda uppsättning på Strindbergs Intima Teater (Norra Bantorget) häromåret. En besvikelse tycker jag. Alla roller spelades av en och samma person. Ingen nerv eller dramatik alls. Kändes som högläsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det låter ju lite tråkigt. Vet du vem det var som spelade?

      Radera
    2. Anna Pettersson. Hon stod även för regi. Det är annars en himla bra teaterlokal. Allt hörs och syns i detalj. Strindberg själv var med och grundade Intima Teatern några år före sin bortgång.

      Radera
  2. Aha, då förstår jag. Har du sett att jag skrivit till dig på Facebook. Har du mail jag kan nå dig på?

    SvaraRadera
  3. Hej! Är det fortfarande aktuellt att kunna ställa frågor om boken?

    SvaraRadera
  4. hej! varför sätter han rakbladet i hennes hand?

    SvaraRadera