onsdag 25 maj 2016

Ulysses: Del 2: Kapitel 4

Ulysses: Del 2: Kapitel 4 (Calypso)

Nu inleds kapitlet med den karaktär som har blivit mest förknippad med detta verk, Mr Leopold Bloom. Läsaren får med en gång veta att Bloom tycker om att äta inälvsmat, speciellt njure. Bloom donar i köket, klappar katten och tänker. Blooms fru ligger fortfarande kvar i sängen och sover. Bloom går ut för att köpa njure och läsaren får följa de personer han träffar på vägen till slakteriet Dlugacz. Bloom innehar en inre monolog när han är på väg till staden, vilket jag tror har kopplingar till Odyssén. På vägen hälsar han bland annat på en pubägare O´Rourke. När han plötsligt kommer fram till slakteriet och ser alla korvar och puddingar. Inne i butiken står Blooms, grannes hembiträde och han drar med blicken över hennes höfter...

När han fått det han ska ha, en njure, går han hem igen till sitt hus på Eccles Street. Han upptäcker att han fått brev från Milly (troligen en dotter) och ett brev till frun. Han bjuder sin fru frukost på sängen som klagar över att det tog tid. Frun är tydligen sångerska...Bloom intresserar sig för grekisk mytologi som frun inte är intresserad av. Bloom glömmer njuren på spisen, äter den och läser brevet från Milly som verkar ha flyttat hemifrån för inte så länge sedan.


7 Eccles Street Dublin - Blooms adress.

I fjärde sången i Odysséen kommer Telemachos till Menalos på Sparta för att höra sig om sin fader varmed Menelaos som finner Telemachos god ger honom rådet att ge sig ut på havet och söka sin fader. Jag har ingen aning hur Joyce tänkte när han skrev sitteget kapitel om Bloom och njuren. Om Bloom är Odysseus skulle Bloom vara intresserad av andra kvinnor och det stäåmmer ju. Han tittar på andra och han erhåller även ett brev längre fram från en kvinna...Penelope som är Odysseus hustru väntar på sin make och kan itne tänka sig någon annan man är Odysseus. I Ulysses däremot är Bloom övertygad om att hans hustru Molly är otrogen med sin manager. Detta är dock enbart spekulationer. Varför Bloom påstår att Molly är otrogen är intressant med tanke åpå hur trogen Penelope är Odysseus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar