onsdag 25 maj 2016

Ulysses: Del 2: Kapitel 5

Ulysses: Del 2: Kapitel 5 (Lotus Eaters) All Hallows.

I detta kapitel går Bloom ut i staden och vandrar genom Dublin och tittar på olika saker han ser och reflekterar över dem. Han är på väg till en begravning för en Mr Dignam. På vägen träffar han Mr
M' Coy och dessa två börjar skvallra. Bloom är ju alltid någon annanstans och här fokuserar han blicken/tankarna på en kvinna som passerar dem bland annat.

När de talat färdigt går de båda vidare på varsitt håll. Bloom läser ett brev som han tidigare hämtade på postkontoret från en Martha. Hon tilltalar honom Henry i brevet så frågan är om det är Bloom som läser brevet eller någon annan? Eller har Bloom en affär med en annan kvinna?

Efter att han läst brevet går han vidare till All Hallows där han går in. Nu medan Bloom sitter i kapellet går det en himla massa tankar hit och dit. Det är inte lätt att hänga med vem det är som tänker och reflekterar över allt detta. När han väl är färdig där smiter han ganska snabbt ut ur kapellet och går till apoteket där han köper tvål bland annat. Medan han handlar fantiserar han om att apoteksbiträdet hade varit en nätt flicka hade det varit trevligare.

Vad som är speciellt för romanen är att varje rutt personerna tar när de är ute och går är mycket väl beskrivna. Gatorna avlöser sig efter varandra och som läsare kan man åka till Dublin och gå exakt samma gator som karaktärerna tar eller sitta med google-maps och följa rutten på karta. Detta är från Joyces sida ett mycket skickligt knep att locka turister till Dublin, att man som läsare även då blir en del av historien. Jag tycker detta är något mycket fint en författare kan göra till sin läsare. (En del personer har jag hört menar det motsatta - ett billigt PR-trick.)

Citat från sista stycket av kapitlet:

"Han såg vattnet krusa och skölja bål och lemmar som sakta flöt upp, citrongula, vilande i vattnet: naveln, köttets knopp: och såg buskens mörka toviga krull som flöt, flytande hår i vattnet kring tusendets slokande fader, en slak flytande blomma."

I Odysséen, femte sången beordrar Zeus, via Hermes, nymfen Kalypso att låta Odysseus få fara hem. Kalypso släpper Odysseus fri och säger åt honom att bygga sig en flotte. Poseidon skapar en havsstorm som gör att Odysseus ramlar av sin flotte, men av havsnymfen Leukotea får han låna en slöja som gör att han kan simma i land på en ö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar