måndag 24 oktober 2016

Ställ ut en väktare av Harper Lee

Den här boken förstör To kill a Mockingbird. Lee skrev den här boken eller manuset innan To kill a Mockingbird och det är något man förstår. Den är mer klockren än den förra och jag tycker till och med att den är bättre. Även termen "mockingbird" (härmfågel) har en tydligare betydelse i Ställ ut en väktare.



I denna bok har protagonisten och flickan "Scout" eller Jean Louise som är hennes riktiga namn, blivit vuxen och lämnat sin barndomsort för New York. Hon är intelligent och har moderna åsikter och tror på jämställdhet mellan svarat och vita. När hon återvänder till sitt barndomshem för att besöka sin far upptäcker hon rasismen som hon aldrig såg som barn.




Den här berättelsen är bra och fortfarande mycket aktuell. Aticus är pappa till Scout och i Mockingbird-romanen är han en förebild som står på de svartas sida. I den här boken är han rasist och är med i en mildare form av Klu Klux Klan.


Aticus idealiserade bild har nu blivit förstörd. Det spelades även in en film år 1962 med Gregory Peck som Aticus. En film som ska inspirera vita att stå upp för svarta och symbolen för rättvisa är just Aticus som är välutbildad jurist och står för sunda värderingar. Att få denna bild förstörd är inte rolig. Dock är den närmare verkligheten tyvärr. Lee skrev ju Ställ ut en väktare före To kill a Mockinbird, men blev uppmanad av sin förläggare att skriva en annan historia som skildrar Scout som liten.


Frågan jag ställer mig är då om Aticus i To kill a Mockingbird är ädel som boken vill få honom att framstå? Har en hel generation tolkat boken fel? Han kisslyckas ju med sitt uppdrag att rädda den svarta mannen? Nej, jag tror inte han är rasist i Mockingbird. I verkligheten kanske han var det.


Å andra sidan hävdar jag att Lee har kopierat Inkräktare i stoftet av Faulkner för boken To kill a Mockingbird handlar om exakt samma sak och är tycker jag sämre än Faulkners bok. Med Ställ ut en väktare blir Lee plötsligt sin egen. Trots att Lee inte själv verkade ha velat att något mer som hon skrivit skulle publiceras, har den här boken kommit ut. Man förstår varför. Det är lite speciellt. Kafka fick också sina verk utgivna fast han ville att de skulle brännas upp. Bra att det nu inte blev så.   
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar