onsdag 26 oktober 2016

Vålnaden försvinner av Philip Roth



Sista boken om Nathan Zuckerman som återvänder till New York efter att i flera år har gömt sig i New Englands skogar. Nu är han över 70 och har prostataproblem, men till sinnet är han fortfarande en ung man.

Dock är det väl samma tema som vanligt, fast den unge judiska pojken håller på att bli gammal, cancern i prostatan har tagit över honom, men det kärleken och erotiken finns fortfarande kvar och pyr inom honom. Inte minst alla minnen.


I New York tvingas han bo för att komma ifrån sin stalker och under tiden träffar han på tre personer som han har viss anknytning till och får honom att reflektera. Han har inte varit utanför New England på över tio år och det är ett förändrat Manhattan som han möter. det är en värld som han på sätt och vis har flytt ifrån, men det gäckar honom fram tills hans sista dag.

Det är ingen dålig upplösning om Zuckermans liv, även om språket är lite långsamt och ibland överflödigt. Zuckerman har ju varit med om mycket ändå och träffat på olika personer genom åren. Att sluta där man en gång börjar är väl ett ganska mänskligt drag verkar det som. Att göra upp med oavslutade saker, inte lämna något bakom sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar