måndag 5 december 2016

Drömberättelse av Arthur Schnitzler

Den här boken bygger på filmen Eyes Wide Shut av Stanley Kubrick. Boken är ganska tunn, skrevs redan år 1926 och tillhör en genregrupp som heter Wiener Moderne där författarna som skrev inom denna genre kallades för dekadenterna, när man gick från romantiken till modernismen.

Jag tycker bra om filmen och ville såklart läsa boken filmen bygger på. Det är i princip samma handling som Kubrick har kopierat med undantag för vissa detaljer för att få filmen att flöda bättre.

Handlingen inleds med att det äkta paret Fridolin och Albertine säger god natt till sin lilla dotter och går på bal där de båda blir uppvaktade av respektive partners, precis som i filmen. När de sedan går hem tar svartsjukan över och det är Albertine som börjar fråga om maken känt sig dragen till andra varmed Albertine talar om att när hon vid deras sommarresa till Danmark fick syn på en marinofficer, tänkte hon att hon hade kunnat lämna familjen och allting för honom. Detta får Fridolin att bekänna att han en gång hade följt efter en ung och vacker tonåring en morgon på deras semester i Danmark. Paret blir här avbrutna av att Fridolin som är doktor bli kallad till borgarrådet som ligger för döden. Fridolin ger sig ut i natten och nu händer samma sak som i filmen. Borgarrådets dotter Marianne förklarar sin kärlek till Fridolin, Fridolin träffar prostituerad som han besöker en kort stund för att sedan gå på pianobar, träffa av en ren slump en gammal vän som tipsar Fridolin om en häftig fest som man måste ha mask för ansiktet för att komma in på och så vidare.

Handlingen börjar klockan 21:00 på kvällen då paret lämnar sin lägenhet och slutar klockan 04:00 då Fridolin kommer hem efter sina eskapader i natten.

Boken är otroligt häftig och det är så coolt att något så fint har skapats redan på 1920-talet. Boken är inte ett dugg tung att läsa utan lätt och känns modern och fri. Jag vill läsa mer av det här! Man förstår att den sexuella revolutionen kom på 1920- och 30-talet för detta är så sedeslöst schangtilt att det börjar pirra både här och där.

Man vet inte vad som är dröm eller verklighet. Det förekommer mystiska personer och händelser som snarare påminner om att Fridolin drömmer eller så är det Albertine som drömmer allting för medan Fridolin är ute ligger hon och sover hemma. Det förekommer mycket symbolism och personer och teman återkommer på vissa ställen i boken precis som i en dröm vet man til slut inte vad som är sant eller falskt. Bland annat återkommer officern, pierette, Danmark och olika kvinnor som man inte vet som som är vem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar