lördag 9 januari 2016

Två egna På spåret-frågor!

Eftersom jag gillar På spåret kände jag för att göra egna frågor. Det är perfekt om man ska ha middag och då kan man be alla gästerna göra en egen 10-1-poängs fråga med olika ledtrådar till en stad vi är på väg till. Glöm inte att ha på H. C. Lumbys Copenaghen Steam Railway Galop i bakgrunden för att få in den rätta stämningen.

Resa 1

Vart är vi på väg?

På 10 poäng: Vi reser ifrån musikalisk flicka på stranden, sydväst mot vårt lands största stad. Här finns inga berg, men gott om skyskrapor.

8 poäng: I vår stad bor det flest japaner utanför Japan. Även 6 miljoner italienare och 120 000 kineser, bland annat. IKEA och McDonalds tror jag inte trivs i vår stad. Det är svårt att hitta dem i alla fall.

6 poäng: Kristoffer Columbus kom aldrig hit, men så gjorde missionärerna José Andieta och Manoel da Nóbréga år 1554. Vår stad har smeknamn Sampa och ligger inte långt från Atlantkusten.

4 poäng: Vår stad ligger på 23 breddgraden i Stenbockens vändkrets. Vår stad har fått namn efter portugisiskt, heligt helgon. I vår stadsregion bor det ca 21 000 000 invånare.

2 poäng: Nu är vi snart framme i Brasiliens största stad.

1 poäng: Va Sao du Paul?

Nu är vi framme i Sãu Paulo.

Resa 2

Vart är vi på väg?

På 10 poäng: Vi reser sydost, från skogsgud vid stilla vik i söder mot huvudstad tidigare kallad både Nya Granada och Santa Fé, men den bytte namn år 1810. Vår stad ligger på en slätt kallad Östkordiljäran.

8 poäng: I vår stad råder ELN, men det var inte de som höll Ingrid. Santos kanske har bättre koll...Mottot i vår stad är: 2 600 meter närmare stjärnorna.

6 poäng: "Andera" kända platser i vår stad Guldmuséet och Plaza de Bolívar. Alla människor är inte tjocka här? Det är bara Botero som ser oss så.

4 poäng: Snart är vi framme i denna tidigare spanska koloni mellan Andernas bergstoppar. Har ni "bog" för att komma hit månntro?

2 poäng: Vill du ha lite kaffe eller kokain? Se upp för FARC! Snart är vi framme i Colombias huvudstad. 

1 poäng: Bo gå´ta!

Ni är vi framme i Colombias huvudstad Bogotá.

2 kommentarer: