söndag 6 november 2016

Alla vilda av Birgitta Stenberg

Det är en enorm tillgång för Sverige att vi har haft Birgitta Stenberg. Det hon skriver om är fortfarande så intressant och aktuellt. HBTQ-personers rättigheter, det var hon först med. Antirasism, allas lika värde och rättigheter var Stenberg först med. Hon såg över både ras, kön och klass.

Det Stenberg gjorde efter kriget i slutet på 1940- och 50-talet var att ge sig ut för att söka äventyr i Europa, vilket jag tycker är otroligt häftigt. Birgitta reste ned till Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien bland annat där hon träffade nya intressanta, speciella personer och sökte efter andra unga på jakt efter kärlek. Stenberg var öppet homosexuell och långt före sin tid och träffade flickvänner som hon levde med. Samtidigt gav hon uttryck för ett mer öppet kärleksförhållande där det inte finns något ägande av någon. I denna roman som är en självbiografi åker hon till Tyskland, Italien för att bland annat försöka skriva en roman eller någonting som förlagen eller tidningarna i Sverige vill publicera. Tyvärr är hennes självförtroende inte det bästa.

Stenbergs språk är en ganska traditionell berättarprosa med inslag av ganska mycket dialog och rumsbeskrivning. Allting är återberättande av det äventyr som hon är med om tillsammans med sina vänner och älskade. Samtidigt är hennes romaner intressanta ur ett historiskt perspektiv för hon är duktig samhällsskildrare och verkligen uppleva hur livet var då i detaljerna. Lite kan man tycka att det är en upprepning av andra böcker, men samtidigt är det Stenbergs genre och hennes liv. Det påminner om Kärlek i Europa, men den är mer sexuellt utlämnande och som jag kan rekommendera. Alla vilda är mer städad kan man säga. Apelsinmannen är också självbiografisk och skildrar Haijbyaffären som hon var en liten del av på 50-talet.

Stenbergs förhållande till sin mamma är intressant. De är olika. Birgitta var och förblev en rebell hela sitt liv, lite som Kerstin Thorvall. De skriver båda om förbjudna saker, att göra revolt mot sina mödrar och sin samtid, visa att man behöver inte vara kuvad för att man är kvinna utan man kan ta sig friheter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar