lördag 26 november 2016

Ida. En roman av Gertrude Stein

Stein var helt klart före sin tid och Ida är både bra och intressant. Ofta när man talar om Stein brukar man ofta säga: "jaja, hon var lite tokig", men det är inte sant. Hon är riktigt, riktigt bra och har ett mycket unikt språk. Romanen handlar om Ida, en kvinna, en tvilling, som inte är en tvilling, som har en hund som heter Kärlek eller så heter den något annat. Är Ida också Winnie eller är tvillingen på riktigt? Ida förflyttar sig en stor del över USA och bor på olika ställen; Washington, Ohio, Texas, Wyoming etc. Ibland blir Ida nästan en del av själva staterna, i alla fall besjälar hon staterna då exempelvis meningarna kan vara så här:"hon var inte Ida hon var Virginia." S. 50


I boken förekommer det mycket upprepningar av ord. Det kan uppfattas som ett tryckfel, men det ska vara precis så och är en del av Steins stildrag. I förordet står det att det att detta ibland korta språk kan påminna om filmtagningar. Ofta sker en sekvens som sker direkt på nytt fast i annan tappning. Som läsare vet man inte riktigt vad som händer för romanen är full av omtagningar, mycket filmiskt framställt språk. Scenerna är ofta tydliga och påminner lite om scenografier.


Ida är en unik, speciell personlighet som utgör hela romanen. Det är inte meningen att det ska finnas en riktig logik utan hädelseförloppet är flytande. Stein skriver postmodernistiskt och efter att ha läst mycket traditionell prosa måste man ta till något som gör litteraturen intressant.


Det finns mycket litteraturforskning på romanen och det finns olika teorier om exempelvis vad Stein vill mena med allting samt vad eller vem Ida är eller står för. De flesta litteraturvetares slutstas verkar vara att Ida är en realistiskt roman, vilket jag kan hålla med om, men språket skulle jag säga är absurt. Hon har med andra ord blandat realism med orealism. Det finns en teori om att Ida lider av dissociationssyndrom i att hon avskärmar sig från omvärlden och intar olika karaktärsdrag. Just val av namnet Ida finns det också en massa teorier om. Jag själv tänkte på delstaten Idaho i USA. Karaktären Ida kommer från Montana, men hon vill egentligen inte komma från Montana utan från Virginia. Men tanke på Idas dissociativa och egentligen icke-existerande, konstanta karaktär lekar jag med ordleken "Ida vem?" = Ida-ho som Ida who? = Idaho. Med tanke på uppradandet av olika delstater tycker jag Idaho som "Ida-vem" är en ganska bra förklaring, men vem hon är egentligen. Är det Stein själv? Jag tror att Stein vill leka med oss läsare en aning och att man ska se Ida som ett litet konstverk.


Citat:



"En dag gick Ida för att köpa skor. Hon tyckte om att titta på gula skor när hon skulle köpa röda. Hon tyckte om att titta på svarta skor när hon inte skulle köpa några skor alls." S. 31






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar