söndag 6 november 2016

Lagt kort av Joan Didion

Maria Wyeth är en ung kvinna som flyr från sin mamma och pappa i Nevada för att bli skådespelare i New York. Hon är skild och efter äktenskapet har hon en fyraårig dotter Kate med fel på tryggraden och hjärnskada som gör att hon bor på ett särskilt boende. Maria börjar i New York arbeta som fotomodell och blir tillsammans med en regissör som tar med henne i sina filmer. Hon lever ett jetset liv med rika snubbar och vackra kvinnor som tävlar om männens gunst. Dock känner Maria att hon hela tiden blir utnyttjad. Hon vill framåt och överger dem som behöver henne, föräldrarna, dottern, sig själv.

Romanen Lagt kort (Play it as it lays) påminner om Bonjour Tristesse av Françoise Sagan, just i språket, europeiskt, en ung kvinna som vill söka en ny mer exotisk tillvaro - fast i USA här. Det är sex, droger och sprit, olagliga aborter, depression, galenskap och utsatthet.


Språket är riktigt bra. Det är en tunn liten bok med ganska korta kapitel. Det är en karaktär som psykiskt inte mår så bra. Språket är format liksom karaktären lever sitt liv, det följer med henne. Samtidigt registrerar hon allting hon ser på ett högst intensivt sätt i form av registrering av sin omgivning på ett mycket introvert sätt. Språket är mycket vackert och det är första gången jag läser en roman av en amerikan som är skriven på det sättet. Språket är introvert.

Citat:

"Hon satt i rottingsoffan i den heta oktoberskymningen och såg hur BZ kastade isbitarna som låg i hans drink en efter en i swimmingpoolen." s. 27



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar